
Resep aslinya Muffin Coklat Pisang..karena aku buat versi cake so namanya berubah.
lagi males nulis resep, so aku copy paste aza.
buat kak Yani..terima kasih banyak.
Ingredients :
100g pisang
100g tepung gandum , aku pake tepung serba guna.
50g mentega-cairkan
20g serbuk koko
50g gula halus
1 biji telur- suhu bilik
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
walnut secukupnya (optional) , lagi nga punya so di skip.
100g tepung gandum , aku pake tepung serba guna.
50g mentega-cairkan
20g serbuk koko
50g gula halus
1 biji telur- suhu bilik
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
walnut secukupnya (optional) , lagi nga punya so di skip.
Directions :
Panaskan oven sehingga 180C. Pukul sedikit telur dengan garfu- tak perlu kembang.
Masukkan gula, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam plastik.
Tutup mulutnya dan goncang biar semuanya sebati .
Masukkan pisang ke dalam mangkuk. Lenyekkan dengan garfu.
Masukkan pula susu segar ke dalam pisang tadi dan kacau .
Kemudian masukkan pula telur. & Kacau biar sebati.
Lepas tu masukkan pula tepung yg dalam plastik tadi dan kacau.
Akhir sekali masuklah mentega cair tadi. Kacau biar sebati.
Kemudian dengan sudu cedukkan ke dalam muffin cup. Isikan dengan 2/3 penuh.
Letakkan walnut di atas setiap bekas muffin tadi.
Bakar selama 25-30 minit or sehingga mateng.
Source : Yani@myresipi.com
No comments:
Post a Comment