Wednesday, April 1, 2009

Sakura Double Chocolate Cheesecake




Dapat resep dari Kak Fida@myresipi.com

Aku copy paste resepnya and thanks kak Fida.

Ingredients :
250 g krim keju / cream cheese
220 ml susu segar perisa choc.
100 g mentega - lembut
2 sb serbuk koko
4 sb susu panas
70 g tepung gandum*- diayak
20 g tepung jagung* - diayak
60 g gula halus*
6 biji kuning telur*
6 biji putih telur
60 g gula halus
1/4 sk cream or tartar ( aku tdk pake )

Directions :

1. Keju dan susu segar dimasak secara double-boil hingga cair.
Matikan api dan masukkan mentega,kacau rata hingga mentega cair dan biarkan adunan ini betul2 sejuk, Ketepikan.

2.Panaskan oven pd suhu 150C.Loyang dialas kertas,sapu mentega dan tabur tepung sekelilingnya.
Bancuh serbuk koko dan susu panas hingga larut dan sejukkan.

3.Masukkan bahan2 bertanda * kedalam adunan keju dan kacau dengan hand whisk hingga sebati.
Masukkan pula campuran koko dan kacau lagi

4.Dalam mangkuk mixer,pukul putih telur,gula dan cream of tartar hingga pekat.


5.Masukkan campuran putih telur ke dalam adunan keju dan kaup balikkan hingga adunan sebati

6.Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disediakan dan ratakan

7.Bakar di dalam oven secara steam bake = gunakan dulang yang berisi air panas dan letakkan loyang yang berisi adunan kedalam dulang tadi dan bakar dgn suhu 150C selama 1 1/2 jam.

8.Setelah masak, balikkan dan sejukkan kek di atas redai kek

9.Siap untuk dipotong dan dihidangkan.

loyang 10x10/11x8 inc

No comments: